»NIČ VEČ AMPUTACIJ! STE SLADKORNI BOLNIK? – VSAK DAN PREGLEJTE SVOJE NOGE!«.

Tako se glasi letošnji slogan ob Evropskem dnevu žil, ki bo letos 18. marca. Poapnitev žil je že na splošno zelo pogosta pri starejših osebah, pri sladkornih bolnikih pa ima po navadi še bolj zgoden začetek, še hitrejše napredovanje in ponavadi tudi slabšo splošno prognozo.

Periferna arterijska bolezen je ena najpogostejših oblik napredovale poapnitve žil. Poapnitev žil z drugo besedo imenujemo tudi ateroskleroza. Gre za proces odlaganja maščob v žilno steno, kar počasi maši žilno svetlino, ovira dotok krvi organom in vodi v bolezen. 

TUDI DEBELOST LAHKO VPLIVA NA SLABO ZDRAVJE LEDVIC

Ali ste vedeli, da ledvice v enem dnevu prečistijo 170 litrov krvi? To pomeni, da se v enem dnevu vsa kri prečisti kar 50- krat! V primeru, da imamo zvišano telesno težo, morajo ledvice, da bi zadostile potrebam telesa, delati prekomerno. Ledvice počasi začnejo pešati, kar lahko privede do napredujoče okvare, kar lahko vodi do kronične ledvične bolezni. V letošnjem letu je svetovni dan ledvic namenjen temi Ledvična bolezen in debelost, slogan pa se glasi Zdravo živim, za zdravje ledvic skrbim.

Več...