• Spoštovani! Za vse, ki prihajate v vaš Zdravstveni dom, želimo poskrbeti kot da ste naši najdražji, naši starši, otroci, prijatelji,...

  G0021006Zdravstveni dom Novo mesto je javni zavod, ki izvaja storitve primarnega zdravstvenega varstva in skrbi za nenehno širitev preventivne zdravstvene dejavnosti.

  Na spletnih straneh so zbrani podatki o delu in dejavnostih Zdravstvenega doma, vabljeni pa ste tudi z vašimi predlogi, da še izboljšamo nivo.

   

 • Skrbimo za svoje zdravje po najboljših močeh najprej sami. Ko pa nas boste potrebovali, vedite, da imate po zakonu naslednje pravice:
  1. do dostopa do zdravstvene oskrbe in zagotavljanja preventivnih storitev
  2. do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi
  3. do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev
  4. do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe
  5. do spoštovanja vašega časa, obveščenosti in sodelovanja
  6. do samostojnega odločanja pri zdravljenju
  7. do upoštevanja vnaprej izražene volje
  8. do preprečevanja in lajšanja trpljenja
  9. do obravnave ter drugega mnenja
  10. do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo
  11. do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov
  12. do brezplačne pomoči pri uresničevanju vaših pravic
  13. do brezplačne pomoči pri uresničevanju pacientovih pravic
 • Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo zelo veseli vsake vaše pohvale, ki nam bo v vzpodbudo, kot tudi pritožbe, ki jo bomo skrbno obravnavali.

  Za enostavnejšo vložitev pisne zahteve lahko uporabite obrazec za pritožbo, na voljo pa je tudi

  REŠEVANJE USTNE PRITOŽBE?

  Ustno pritožbo rešujejo pristojne osebe vsak dan izven ordinacijskega časa (pol ure pred in pol ure po ordinacijskem času) oziroma vnaprej določenem času in sicer najprej vodja oddelka. V primeru, da pritožbe ni možno rešiti na mestu izvora se reševanje pritožbe nadaljuje po hierarhičnem nivoju (pomočnica direktorice za zdravstveno nego ali direktorica).

31. JANUAR - MEDNARODNI DAN BREZ CIGARETE

PRENEHAJ PREDNO TE UBIJE!

31. januarja, obeležujemo Dan brez cigarete, ki lahko vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Dejstvo je, da ima veliko vseh kadilcev željo po dejanski opustitvi kajenja. Pa vendar jih v prvem poskusu kajenje opusti le malo.

Zakaj je temu tako?

Kajenje ni le razvada. Zaradi vsebnosti nikotina – psihoaktivne snovi, hitro preraste v zasvojenost, katero povzroči prav nikotin. Nikotin deluje kot droga, saj povzroči sproščanje hormona adrenalin, ki telo stimulira. Učinek po nekaj minutah pade in v človeku vzbudi željo po novi cigareti.

Tihi ubijalec

Poleg zasvojenosti, kajenje škoduje zdravju in kakovosti življenja. Pri kadilcih obstaja kar 22-krat večja verjetnost za razvoj pljučnega raka kot pri nekadilcih. Le-ta je eden najtežjih rakavih obolenj z zelo slabo prognozo, povzroča pa kajenje tudi raka ustne votline, glasilk, žrela, obnosnih votlin, nosne votline, požiralnika, želodca, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevoda, materničnega vratu in levkemijo. Poveča tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni, srčnega infarkta, možganske kapi in je najpogostejši vzrok za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), za katero so značilni kratka sapa, kašelj in povečano nastajanje sluzi in izpljunkov, ki so posledica trajnega vnetja in zožitve dihalnih poti ter propadanja pljučnih mešičkov. Kajenje škodi tudi zdravju še nerojenega otroka, kadar kadi nosečnica in pripomore k pojavu sladkorne bolezni, impotence, očesne mrene in nizke kostne gostote.

Pasivno kajenje

Kadilci pogosto pozabljajo na svet okrog njih, saj z njimi vdihavajo tobačni dim tudi nekadilci. Temu rečemo pasivno kajenje. Dokazano je, da je dolgotrajna izpostavljenost cigaretnemu dimu škodljiva. Še posebej ranljiva skupina med njimi so dojenčki, majhni otroci in nosečnice. V Sloveniji je proti pasivnemu kajenju veliko že pripomogla zakonska prepoved kajenja v zaprtih delovnih in javnih prostorih. Pozivamo vas, da omejite tudi kajenje v vašem domu, sploh če se v istem prostoru nahajajo tudi otroci. Pri otrocih, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu so namreč pogostejši bronhitisi, astme in pljučnice.

Kako opustiti kajenje?

Načinov opuščanja kajenja je mnogo. Vsak posameznik lahko poišče zase ustrezen način. V prvi vrsti pa je ključ do opustitve kajenja motivacija in močna volja. Oseba z motivacijo in močno voljo mora imeti razdelane strategije, za premagovanje skušnjav. Prav tako, mora biti ta oseba predana in zavezana cilju ( npr. opustil bom kajenje ne glede na vse ). Če vam uspe se vam bo  v roku 9 mesecev, zmanjšal kašelj in obnovile se bodo celice migetalke. V 10 letih se bo za 50% zmanjšala vaša ogroženost za pljučnim rakom. Po 15 letih pa bo vaša ogroženost za srčni infarkt ali možgansko kap skoraj enaka kot pri nekadilcu.

V Sloveniji imamo na voljo Zdravstveno vzgojne centre – tudi v Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer posebej za to usposobljeni strokovnjaki, nudijo podporo pri izbiri ustreznih strategij za premagovanje in opuščanje kajenja v sklopu brezplačnih skupinskih, pa tudi individualnih delavnic.

Mojca Kokove, dipl.m.s.
Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Novo mesto