• Spoštovani! Za vse, ki prihajate v vaš Zdravstveni dom, želimo poskrbeti kot da ste naši najdražji, naši starši, otroci, prijatelji,...

  G0021006Zdravstveni dom Novo mesto je javni zavod, ki izvaja storitve primarnega zdravstvenega varstva in skrbi za nenehno širitev preventivne zdravstvene dejavnosti.

  Na spletnih straneh so zbrani podatki o delu in dejavnostih Zdravstvenega doma, vabljeni pa ste tudi z vašimi predlogi, da še izboljšamo nivo.

   

 • Skrbimo za svoje zdravje po najboljših močeh najprej sami. Ko pa nas boste potrebovali, vedite, da imate po zakonu naslednje pravice:
  1. do dostopa do zdravstvene oskrbe in zagotavljanja preventivnih storitev
  2. do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi
  3. do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev
  4. do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe
  5. do spoštovanja vašega časa, obveščenosti in sodelovanja
  6. do samostojnega odločanja pri zdravljenju
  7. do upoštevanja vnaprej izražene volje
  8. do preprečevanja in lajšanja trpljenja
  9. do obravnave ter drugega mnenja
  10. do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo
  11. do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov
  12. do brezplačne pomoči pri uresničevanju vaših pravic
  13. do brezplačne pomoči pri uresničevanju pacientovih pravic
 • Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo zelo veseli vsake vaše pohvale, ki nam bo v vzpodbudo, kot tudi pritožbe, ki jo bomo skrbno obravnavali.

  Za enostavnejšo vložitev pisne zahteve lahko uporabite obrazec za pritožbo, na voljo pa je tudi

  REŠEVANJE USTNE PRITOŽBE?

  Ustno pritožbo rešujejo pristojne osebe vsak dan izven ordinacijskega časa (pol ure pred in pol ure po ordinacijskem času) oziroma vnaprej določenem času in sicer najprej vodja oddelka. V primeru, da pritožbe ni možno rešiti na mestu izvora se reševanje pritožbe nadaljuje po hierarhičnem nivoju (pomočnica direktorice za zdravstveno nego ali direktorica).

Bolj kot sonce so letos nevarne strele

Kako ravnati, ko se približuje nevihta? Ne hitite napenjati mreže čez paradižnik in papriko ali pokrivati avtomobila, marveč se umaknite na varno – v hišo oziroma grajene objekte, medtem ko so razne vrtne hišice, steklenjaki, šotori, polodprta poslopja nevarni. Če ste na poti, je avto kot varna kletka (ne pa kabriolet). Previdnost naj ne bo odveč pri izstopanju iz avtomobila, da se izognete dotika kovinskega dela. Prav tako, če je le možno, radia v avtu ne prižigajte, če okoli vas nastajajo strele. Umik pod drevo, razpet dežnik ali stanje v razkoraku, za vas pomeni, da postajate potencialno odličen prevodnik in strelovod. Tako imenovani nevihtni položaj je počep na prstih, telo pa čim bolj zvito skupaj. Ni odveč, če si ušesa pokrijete z dlanmi, saj poškodbe sluha niso redke.

Kakšne poškodbe so najpogostejše pri udarih strele? Strela vstopi v človeško telo načeloma v zgornjem delu telesa (glava, ramenski obroč, roke). Udarec z napetostjo 300 kilovoltov (po nekaterih podatkih pa tudi okoli 100 megavoltov) in potuje skozi človeško telo s hitrostjo okoli 3 milisekunde. Nič neobičajnega ni, če pri izstopu poškodovanega sezuje. Udar strele povzroči opekline tako na telesu, kot tudi na notranjih organih. Z ustrezno hitro pomočjo poškodovanemu, je možnost preživetja 80 odstotna. Zato velja ponoviti znanja temeljnih postopkov oživljanja in razumeti kaj pravzaprav povzroči tako ekstremno visoka napetost v telesu ob udaru strele. Naši mehki telesni organi imajo večjo upornost električnemu toku kot npr. kosti ali maščoba. Zato so najbolj poškodovane ravno mišice (na čelu s srčno mišico) in žile. Prav tako pride lahko do hujših poškodb dihalnega sistema, možganov in živčevja, saj se telo po domače rečeno »skuha«. Toplotni efekt je podoben kuhanju pri 80°Celzija ali več. Največkrat poškodovani izgubi zavest, če je dihanje še prisotno, je le to povsem nenormalno podihavanje in poškodovana oseba pravzaprav ne diha. S postopki oživljanja pričnemo takoj! Pokličemo 112, poškodovancu razgalimo prsni koš in pričnemo z dokaj močno masažo srca. Škode v nobenem primeru ne bomo naredili. V kolikor boste poleg masaže srca sposobni dajati še vpihe (laično rečeno »umetno dihanje«), v ritmu 30:2 (30 stiskov prsnega koša in 2 vpiha), ste na dobri poti, da nekomu rešite življenje.

Uporaba AED (avtomatskega zunanjega defibrilatorja) je odličen pripomoček pri oživljanju. Med laiki je pogost strah pred uporabo le tega. Svetujemo, da se udeležite katerega izmed (brezplačnih) tečajev temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED, ki jih za vas organiziramo in pripravljamo v zdravstveno vzgojnem centru ZD Novo mesto. Lahko jih pokličete na 07 39 16 888 ali pa jim pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vse dobro Vam želi Melita Pollack, dipl. med. sestra, Zdravstveno vzgojni center (ZVC), ZD Nm.