Članek o higenaminu

Izklesano telo.

Ko sva se z bratom v mladosti ukvarjala s športom, je moja mami podkrepila kuhinjo z več mesa, jajčnih jedi in številnejšimi obroki. Oče je uvedel t.i. »horo legalis« za spanje. In po današnjih standardih smo imeli »zdrav izgled«. Danes spadam med tiste z 2 mestnim številom viška kil.

Toda… Korpuse popolnosti srečujem povsod. Na dolgi plaži pod žgočim španskim soncem sem skozi zatemnjene naočnike gledala zdaj levo, zdaj desno in še malo predse, kako se mivka in morske pene poigravajo s pretirano čvrstimi (pretežno moškimi) telesi. »Pa to je vse napihnjeno«, je bil komentar mojih prijateljev. Na včerajšnji kavi je znanec, ki je bil vedno prijetnega, povprečnega videza, videti kot ujetnik v telesu bodybuilderja. Na vprašanje »Kaj pa počneš?« mi je marketinško odgovoril: »Pridi do mene, imam res dobre stvari tudi za ženske. Moj trener nabavlja najboljšo robo iz Amerike.« Na vprašanje, ali mi ponuja kak učinkovit »fat burner«, se je z njega vsul plaz navdušujočih besed, govora, obljub. »Boš videla, tele odvečne kile, ki jih imaš – mah v enem mesecu boš ko manekenka. Samo moraš pa delat, a ne? V fitnes boš hodila vsaj 4x na teden. Pa nekaj dodatkov, za ne več kot 100 eur.«

Verjetno poznate nezmotljiv notranji občutek, ki ti reče, da nekaj ni prav. Paracelsusovo načelo »Vse snovi so strupi; nobene ni, ki ni strup. Le odmerek ločuje strup od zdravila«, je bilo na mestu.

Ker sem bila sredi priprav članka o škodljivem higenaminu, ki je alkaloid (znanem tudi kot norkoklaurin; ang. norcoclaurine), me je stvar takoj zanimala. Pa ne zaradi viška kil, marveč zaradi poznavanja dejanske slike na trgu.

Higenamin (β-2 agonist) se v medicini uporablja za razširitev dihalnih poti pri zdravljenju astme in drugih pljučnih obolenj. Zato so β-2 agonisti za športnike prepovedani tudi izven tekmovanj (dopinški testi). V prehranskih dopolnilih za športnike je higenamin običajno prisoten skupaj s kofeinom. To je kombinacija aktivnosti razgradnje maščob (lipoliza) in pospešitve metabolizma (termogeneza). Taki izdelki se pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje, t.i. »fat burnerji«. Pazljivo! Higenamin ni običajna sestavina živil in na nivoju EU varnost uporabe v živilih še ni bila preiskovana ali dokazana. V splošnem velja, da imajo tovrstne kemične sestavine lahko fiziološke posledice kot so: glavobol, znojenje, nemir in vznemirjenost, mišični krči, živčnost. V kombinaciji s kofeinom lahko pride do resnih motenj srčnega ritma (NIJZ, 2018).

Najprej pa začnimo na začetku. Kaj so alkaloidi? So večinoma zelo strupene organske snovi, ki jih najdemo v rastlinah. Po značaju so bazične (alkalne). Načeloma so topni v vodi, brez barve in okusa. Zgodovina je polna šamansko medicinskih in kriminalnih zgodb o alkaloidih. Najbolj poznani alkaloidi so: kokain, kofein, teobromin (kakav), morfin, nikotin, efedrin (podoben človeškemu adrenalinu), strihnin (znan zgodovinski strup; navdih za morilca v prvem romanu Agathe Christie), atropin (volčja češnja; uporablja se za širjenje zenic), kapsaicin (čili; uporablja se v solzivcih), kinin (zdravljenje malarije).

Zvečer mi je znanec poslal fotografije čudežnih praškov, kapsul in tablet; tudi »fat burnerjev«. Zaradi razmaha sodobne hiperproduktivne družbe, danes lahko mirno kupujemo laboratorijsko sintetizirane strupe v posebnih prehranskih dodatkih. Nihče nas ne  preganja, a tudi nihče ne odgovarja za naše uničeno zdravje ali smrt.

Na srce vam polagamo previdnost in kanček zdrave pameti preden se odločite za nakup (naslednjega) prehranskega dodatka. Spomnite pa se tudi, da vaša sreča ni odvisna od vašega izgleda; je tisto, kar občutite znotraj sebe; mešanica topline okrog srca in metuljčkov v trebuhu. Moja sreča je kavica (z alkaloidom), ki mi jo nekdo z veseljem skuha.