Obvestilo za javnost

Spoštovani pacienti,

Od ponedeljka 16.03.2020 bosta organizirani dve dežurni zobozdravstveni ambulanti.

Dežurna zobozdravstvena ambulanta za paciente z definicijo sumljivega primera bo na lokaciji ZD Novo mesto, Kandijska cesta 4 - dežurna ambulanta.
Delovala bo od ponedeljka do petka od 14. do 17. ure. Ob sobotah, nedeljah in praznikih od 11. do 13. ure.
Telefonska št. za obvezno predhodno najavo je 07/39 16 871.

Dežurna zobozdravstvena ambulanta za paciente brez definicije sumljivega primera bo na lokaciji ZD Novo mesto, Kandijska cesta 4 - 2. nadstropje.
Delovala bo od ponedeljka do petka od 9. do 13. ure ter od 14. do 19. ure.
Ob sobotah, nedeljah in praznikih bodo pacienti oskrbovani na lokaciji ZD Novo mesto, Kandijska cesta 4 - dežurna ambulanta, od 8. do 12. ure.
Telefonska št. za obvezno predhodno najavo je 07/39 16 871.

Od ponedeljka do petka bo od 7. do 19. ure odprt klicni center, na telefonski št. 07/39 16 871.

Obvestilo

Spoštovani uporabniki,

V ZD NM skladno s priporočili Ministrstva za zdravje z namenom preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom, z današnjim dnem začasno ukinjamo izvajanje vseh preventivnih dejavnosti in nenujnih specialističnih pregledov.

Prosimo za upoštevanje naslednjih navodil:

  • V kolikor sumite na okužbo z novim koronavirusom, pokličite izbranega osebnega zdravnika ali dežurno ambulante in upoštevajte navodila.
  • V ZD NM na pregled k izbranemu osebnemu zdravniku prihajate IZKLJUČNO PO PREDHODNEM TELEFONSKEM DOGOVORU Z AMBULANTO.

ZDRAVJE LEDVIC ZA VSE IN POVSOD

Kronična ledvična bolezen je nenalezljiva bolezen, ki trenutno bremeni 850 milijonov ljudi po celem svetu. Število obolelih iz leta v leto še narašča, zato je letošnji svetovni dan ledvic namenjen ozaveščanju o preventivnih ukrepih za preprečevanje nastanka in napredovanja ledvičnih bolezni. Skupaj si prizadevamo za dostopnost do zdravja ledvic za vse in povsod.

Najpogostejši dejavniki za nastanek ledvičnih bolezni so sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, nezdrava prehrana, strukturne nepravilnosti ledvic in sečil ter zdravila, ki škodijo ledvicam. Zato preventivni ukrepi vključujejo predvsem zdrav način življenja, skupaj s telesno dejavnostjo in zdravo prehrano, ter občasnim testiranjem krvne in urinske slike ljudi, ki so bolj ogroženi za nastanek ledvičnih bolezni.

OBVESTILO!

Spoštovani,

zaradi respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb v številnih zdravstvenih ustanovah velja poseben režim dostopa. Zato so se organizatorji kampanje ob svetovnem dnevu ledvic odločili, da bodo aktivnosti omejene le na komuniciranje z mediji.

Letos, ob svetovnem dnevu ledvic 12.3., zato NE BO info točke v avli Zdravstvenega doma Novo mesto. Kampanja in aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic se bodo v polnem obsegu znova izvajali prihodnje leto.

Hvala za razumevanje!

NOVI KORONAVIRUS – OBVESTILO PACIENTOM

Spoštovani pacienti!

Ker so bili v zadnjem obdobju v Italiji zaznani primeri okužbe z novim koronavirusom, vam podajamo osnovne informacije za zaznavo bolezni in navodilo za ukrepanje:

Novi koronavirus je zelo nalezljiv.  Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem, pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Ker gre za nov virus, se natančni podatki o poteku bolezni še zbirajo.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih okužb dihal ne moremo ločiti na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev in izključitev bolezni je potrebno mikrobiološko testiranje.

V primeru , DA STE BILI V ZADNJIH 14 DNEH V TUJINI, IMATE VISOKO VROČINO IN SIMPTOME RESPIRATORNE OKUŽBE (kašelj, težave z dihanjem) vas naprošamo, da NE VSTOPATE V ZDRAVSTVENI DOM, saj s tem lahko širite bolezen. PO TELEFONU pokličite ambulanto izbranega (ali nadomestnega) zdravnika in dogovorili se boste o potrebnih ukrepih. V primeru potrebe po zdravniškem pregledu boste napoteni NA POSEBENO VSTOPNO TOČKO.

Dodatne informacije o bolezni lahko najdete na povezavi NIJZ

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Šolski dispanzer - ZAMUDNIKI ZA SISTEMATSKE PREGLEDE

Spoštovani,

Dispanzer za šolske otroke in mladino obvešča vse učence/ dijake/ študente, ki so do sedaj zamudili sistematski pregled pri nas, da bomo v času zimskih šolskih počitnic (od ponedeljka, 24.2.2020 do petka 28.2.2020), med 7.00 in 12.00 uro, izvajali sistematske preglede zamudnikov. Oglasite se v čakalnici za sistematske preglede.

S spoštovanjem,

UKREPANJE OB SUMU NA OŠPICE

Spoštovani pacienti!

Ker so bili v zadnjem obdobju v Sloveniji zaznani posamezni primeri ošpic pri otrocih in odraslih, vam podajamo osnovne informacije za zaznavo bolezni in navodilo za ukrepanje:

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen, ki se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur ostanejo v zraku. Na pojav ošpic posumimo ob pojavu povišane telesne temperature nad 38°C, pojavu rdečkastega izpuščaja, ki je dvignjen nad nivo kože, kašelj, nahod in vnetje očesnih veznic.

V primeru suma na pojav ošpic vas naprošamo, da NE VSTOPATE V ZDRAVSTVENI DOM, saj s tem lahko širite bolezen. PO TELEFONU pokličite ambulanto izbranega (ali nadomestnega) zdravnika,  z medicinsko sestro se boste dogovorili o času prihoda, usmerila vas bo NA POSEBEN VHOD, desno od glavnega vhoda.

CEPLJENJE PROTI GRIPI 2019/2020

Cepljenje se med 23.12 in 31.12.2019 izvaja med 11. in 13. uro v REFERENČNI AMBULANTI (klet ZD, čakalnica laboratorija)

V Zdravstvenem domu Novo mesto pričenjamo s cepljenjem proti gripi 04.11.2019.

Cepite se lahko od PONEDELJKA do ČETRTKA med 13. in 14. uro v REFERENČNI AMBULANTI (klet ZD, čakalnica laboratorija).
Celjenje izvajamo tudi v Zdravstvenih postajah Šentjernej in Žužemberk. Cepljenja otrok in šolarjev bodo potekala na otroškem in šolskem dispanzerju.

Cena cepljenja:

  • Kronični bolniki in osebe stare 65 let in več – krije zdravstveno zavarovanje,
  • Vsi ostali – 14 eur.

Pravi moški skrbi zase! Zato prisluhni telesu in poskrbi zase!

November. Mošt, mušice, vino in veselje. V zadnjih letih pa tudi poznan kot movember. Gre za mednarodno gibanje, katerega namen je ozaveščanje javnosti o zdravju in bolezni, ki prizadene moško populacijo, s poudarkom o raku prostate in testisov. Številni moški, si namreč v podporo obolelim, pustijo v tem mesecu rasti brke.

ROŽNATI OKTOBER

Vinotok, za nekatere pa rožnati oktober. Vinogradniki opravljajo trgatev in si pripravljajo vino, medtem ko drugi pridno ozaveščajo o raku dojk, saj deseti mesec v letu, velja za svetovni  mesec raka dojk.

V Sloveniji, je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Dejstvo pa je tudi, da rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Leta 2015 je za to trdovratno boleznijo zbolelo 1319 žensk in 8 moških.  Najpogosteje se pojavlja predvsem pri ženskah, ki so stare med 50 in 69 let. Eno izmed zanimivih dejstev je, da je rak dojk povezan z rodnostjo. Pogosteje se pojavlja pri ženskah, ki so bile stare 30 ali več ob prvem porodu pa tudi pri tistih ženskah, ki sploh niso nikoli rodile.

DEBELOST IMA VELIK VPLIV NA ZDRAVJE

Vrednote. To so neki cilji, ki jih cenimo, oziroma mišljenje o tem kaj je dobro ali prav. Za kaj si je vredno prizadevati. Slovenci na prvo mesto med vrednotami bojda postavljamo zdravje. Vsaj na papirju. Kako pa je v realnosti? Nemalokrat je zdravje samoumevno. No, vsaj dokler je prisotno. Ko pa ga enkrat več ni, je to edina stvar, ki nam je pomembna. Ker brez zdravja ni nič. Le kdo še ni kdaj rekel: ''Vse bi dal, samo da bi bil zdrav''. Pa čeprav že samo zaradi prehlada ali malo hujše viroze. Ko izustimo ta stavek, je ponavadi že prepozno…

Bolezni srca in ožilja so v Sloveniji še vedno na prvem mestu med vzroki za umrljivost. Dejstvo je, da ima vsak drugi Slovenec prisoten vsaj en dejavnik tveganja, ki negativno vpliva na njegovo zdravje in povečuje verjetnost, da bo doživel srčni infarkt, možgansko kap. To so dejavniki, na katere se večinoma da vplivati. Govorim o preveliki telesni masi, kajenju, telesni neaktivnosti, nezdravem prehranjevanju,…  In ker je enajstega v mesecu oktobru svetovni dan debelosti, naj se osredotočim na le-tega.