Naročanje za cepljenje proti COVID-19

Vse paciente obveščamo, da se lahko za cepljenje proti COVID-19 naročite v ambulanti izbranega osebnega zdravnika (priporočamo preko e-pošte).

Pričetek izvajanja cepljenja sicer še ni znan, glede na sprejete prioritete vas bomo po prejemu cepiva naknadno pozvali in sporočili termin za cepljenje.

Akcija preventivnih pregledov ustne votline

V tem tednu se je začela akcija preventivnih pregledov ustne votline, v katero je vključen tudi Zdravstveni dom Novo mesto.

Preglede bo izvajala Maja Luzar Fink, dr.dent.med.

Naročanje (zaželjeno) na e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., za paciente brez internetne povezave je telefon 07 39 16 871 vsak torek, med 12. in 13. uro.

CEPLJENJE PROTI GRIPI 2020/2021

V Zdravstvenem domu Novo mesto pričenjamo s cepljenjem proti gripi 21.10.2020

Pacienti, ki imate izbranega osebnega zdravnika v ZD Novo mesto se lahko cepite:

Odrasli pacienti predhodno kontaktirajte izbranega osebnega zdravnika, kjer se naročite za izvedbo cepljenja (predlagamo po e-pošti). Naknadno boste s strani osebja cepilne ambulante obveščeni o terminu izvedbe cepljenja.

Celjenje izvajamo tudi v Zdravstvenih postajah Šentjernej in Žužemberk. Cepljenja otrok in šolarjev bodo potekala na otroškem in šolskem dispanzerju. Cepljenja nosečnic bodo potekala na oddelku ginekologije.

PRED IZVEDBO CEPLJENJA OBVEZNO IZPOLNITE OBRAZEC IN GA PRINESITE S SEBOJ.

 Cena cepljenja:

  • Za vse starostne skupine cepljenje krije obvezno zdravstveno zavarovaje.

Gripa, cepljenje osnovne informacije.

OBVESTILO ZA JAVNOST

Spoštovani uporabniki naših storitev.

Epidemiološka slika v naši regiji je vsak dan slabša, današnje številke pozitivnih brisov oz. okuženih oseb s SARS Cov-2 pa so že alarmantne.

V  Zdravstvenem domu Novo mesto (ZD NM) se skupaj z epidemiološko službo in ostalimi sodelavci že od meseca marca vsakodnevno trudimo, da okužbo s SARS Cov-2 obvladujemo, zato smo po navodilih in priporočilih Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejeli in uvedli potrebne varovalne ukrepe (nadzorovan in varovan vstop v ZD NM, potrebna distanca v čakalnicah, razkužila po vseh oddelkih, nošenje zaščitne obrazne maske, z namenom boljše dostopnosti in hitrejše obravnave oseb potencialno okuženih oz. s sumom na okužbo s SARS Cov-2, smo z dnem, 28. 9. 2020 odprli dodatno COVID točko po sistemu ambulante in »drive-in«).

OBVESTILO PACIENTOM – VSTOP V PROSTORE ZD NM

obvestilo

Oblika naročanja: Elektronsko, telefonsko in po pošti.

Cepljenje proti HPV virusu (Humanemu papilomavirusu)

Zdravstveni dom Novo mesto je z namenom ozaveščanja o pomenu cepljenja proti HPV virusu, v sodelovanju z NIJZ (Območna enota Novo mesto) in Splošno bolnišnico Novo mesto, pripravil informativen  video prispevek, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi

KAKO RAVNATI V VROČIH DNEH? PO PAMETI.

Smo nekje na sredini poletja in nekako se zdi, da nam to poletje ne bo prineslo izrazitih vročinskih valov. Ali pa nas morda še preseneti. Ne glede na to, pa je pazljivost v poletnih dneh še kako pomembna. Ozračje se v tem času, tudi po nevihti kaj hitro segreje in ko sonce zopet pokuka izza oblakov lahko kaj hitro nehote pregreje naše telo.

Poletna vročina najbolj prizadene starejše, otroke, bolnike, ljudi s šibkim socialno-ekonomskim statusom in ljudi, ki so dodatno izpostavljeni dejavnikom iz okolja (onesnažen zrak, delo v slabo prezračenih in vročih prostorih, na prostem,…).

Časovno daljša izpostavljenost soncu, lahko na telesu povzroči težave in posledično se pojavi pregretje telesa. Znaki, ki nakazujejo alarmantno stanje telesa so: kožni izpuščaji, vročinska izčrpanost, omedlevica, vročinski krči in ne nazadnje tudi vročinska kap.

Obvestilo za paciente

Spoštovani uporabniki zdravstvenih storitev!

Obveščamo vas, da je Zdravstveni dom Novo mesto s 1.9.2020 prenehal zagotavljati nadomestnega zdravnika za paciente, opredeljene pri izbrani osebni zdravnici Zdenki Ropret, dr. med., spec.  Paciente, opredeljene pri izbrani osebni zdravnici Zdenki Ropret, dr. med., spec. naprošamo, da si izberete novega izbranega osebnega zdravnika.

Lepo pozdravljeni!

TUDI LETOS PREŽIJO NA NAS KLOPI - MAJHNE ŽIVALI Z VELIKO NEVARNOSTJO

Za nami so meseci epidemije s koronavirusom. Epidemije, ki nam je povzročila nemalo težav in skrbi. Pa vendar lahko rečemo, da smo tokrat uspešno zajezili najhujše. Dejstvo je, da bo potrebno še veliko časa, da se bodo naša življenja vrnila na stare tire in, da bo koronavirus ostal v našem okolju tudi v bodoče. Ob tem pa smo malo pozabili na to, da so med nami še vedno prisotne bakterije in virusi, ki nam ob neprevidnosti, še kako krojijo naše zdravje.

Ena velika nevarnost, ki nam lahko za vedno spremeni življenje je tudi klop. Majhna komaj opazna žival, ki živi povsod ( v gozdu, na travnikih, v mestnih parkih, na vrtu,…). Običajno se zadržuje pri tleh do višine 1 metra. Klop nas zazna s čutili, zleze na naše telo in si poišče primerno mesto. Mesta, ki mu najbolj ustrezajo so: lasišče, ušesa, vrat, pazduha, roke, popek, dimlje, noge, kolena lahko pa se prisesa tudi kam drugam.

Slovenija je dežela z veliko pokritostjo gozdov in travnikov, kar jo posledično uvršča v sam vrh endemičnega območja, saj za klopni meningoencefalitis vsako leto zboli več deset, za lymsko borelioza pa več tisoč Slovencev. V zadnjih letih, pa se poleg omenjenih okužb, ki jih prenaša klop pojavlja še, sicer zelo redka okužba, imenovana humana granulocitna anaplazmoza.

OBVESTILO ANTIKOAGULACIJSKE AMBULANTE

Od. 1.6.2020 dalje bo ambulanta spet delala po starem, torej ponedeljek, sredo in četrtek popoldan v istih prostorih (pritličje pri dvigalu). Prihajali boste osebno, vendar točno ob uri, ki jo imate zapisano na izvidu.
S tem se želimo izogniti gneči, zato smo vas razporedili od 12.30 do 18.00 ure. Imeti morate masko, v čakalnici sedite narazen, naenkrat so lahko v čakalnici le štiri osebe.
Če imate vprašanja glede priprave na poseg in podobno, pa niste naročeni, nas pokličite 5 – 7 dni pred posegom. Pacienti, ki jih je že pred epidemijo obiskovala patronažna sestra – ostane enako.
Če ste starejši in slabo pokretni, obvestite osebnega zdravnika, da vam izda nalog za patronažne obiske tudi v bodoče.

Jelka Repar Gorenc, dr.med.

OBVESTILO ZOBOZDRAVSTVENE SLUŽBE

Zobozdravniki pričnejo s ponedeljkom 18.05.2020 delati v svojih ambulantah, po veljavnem urniku. Pred obiskom zobozdravnika je nujna predhodna najava po telefonu ali elektronskem naslovu.   

AMBULANTA ZA RESPIRATORNE INFEKTE OTROK

Način obravnave otrok in šolarjev, ki imajo v ZD NM izbranega osebnega pediatra ali šolskega zdravnika:

V rednem delovnem času (ponedeljek – petek) predhodno obvezno pokličete svojega (ali nadomestnega) pediatra / šolskega zdravnika, ter se z njim posvetujete o potrebnih ukrepih – po potrebi vas bo usmeril v ambulanto, prejeli boste tudi točen termin pregleda.

Ponoči in med vikendi se v nujnih primerih obrnite na Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto.

Obvestilo za javnost

V Zdravstvenem domu Novo mesto nudimo organizirano psihološko pomoč, ki se izvaja preko kriznih telefonskih linij za potrebe prebivalcev. Od 08.00 do 14.00 je dostopna krizna linija na telefonski številki 031/734–779, od 14.00 do 20.00 pa je dostopna krizna linija na telefonski številki 030/333-653.