CEPLJENJE S TRETJIM (POŽIVITVENIM) ODMERKOM CEPIVA PROTI COVID-19

Spoštovani uporabniki,

V ZD Novo mesto, skladno s sprejetimi Priporočilo za cepljenje proti COVID-19, pričenjamo s cepljenjem s tretjim odmerkom cepiva.

Uporaba 3. odmerka cepiva je priporočljiva za:

  • Oskrbovance DSO
  • Osebe stare 70 let in več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost.

Cepljenje s tretjim odmerkom je na lastno željo možno tudi za vse ostale osebe (predhodno potrebna izpolnitev izjave).

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom je vsaj 6 mesecev. Za tretji odmerek se uporabi mRNA cepivo (Pfizer, Moderna).

Cepljenje se lahko izvede na tri načine:

  1. Cepljenje nepokretnih oseb na domu – naročanje preko izbranega osebnega zdravnika,
  2. Cepljenje v terminih brez predhodnega naročanja,
       3. Z naročanjem za izvedbo cepljenja preko portala zVEM (trenutno s strani NIJZ še ni omogočeno).

Vsi termini cepljenja bodo tudi v prihodnje objavljeni na spletni strani ZD NM:  https://zd-nm.si/

Obvestilo o spremembi transakcijskega računa

Obveščamo vas, da imamo s 1.7.2021 spremenjen transakcijski račun, zato vas vljudno prosimo, da nam:

  • nakazila do vključno 30.6.2021 nakažete na obstoječ račun: SI56 0128 5603 0922 997;
  • nakazila od 1.7.2021 dalje nakazujete na nov račun: SI56 0110 0600 8348 231.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

NAROČITE SE NA CEPLJENJE

cepimose

V primeru, da ste svojo prijavo na cepljenje že podali preko spletne aplikacije ZD Novo mesto ali pri izbranemu osebnemu zdravniku, ponovna prijava preko zVEM ni več potrebna.

Sproščeno je bilo sicer cepljenje za vse starostne skupine, še vedno pa se cepi prioritetno po sprejeti nacionalni strategiji cepljenja.

COVID-19 Kako ravnamo in kako prepoznamo nevarno poslabšanje

c1

OBVESTILO PACIENTOM – VSTOP V PROSTORE ZD NM

obvestilo

Oblika naročanja: Elektronsko, telefonsko in po pošti.

Cepljenje proti HPV virusu (Humanemu papilomavirusu)

Zdravstveni dom Novo mesto je z namenom ozaveščanja o pomenu cepljenja proti HPV virusu, v sodelovanju z NIJZ (Območna enota Novo mesto) in Splošno bolnišnico Novo mesto, pripravil informativen  video prispevek, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi

KAKO RAVNATI V VROČIH DNEH? PO PAMETI.

Smo nekje na sredini poletja in nekako se zdi, da nam to poletje ne bo prineslo izrazitih vročinskih valov. Ali pa nas morda še preseneti. Ne glede na to, pa je pazljivost v poletnih dneh še kako pomembna. Ozračje se v tem času, tudi po nevihti kaj hitro segreje in ko sonce zopet pokuka izza oblakov lahko kaj hitro nehote pregreje naše telo.

Poletna vročina najbolj prizadene starejše, otroke, bolnike, ljudi s šibkim socialno-ekonomskim statusom in ljudi, ki so dodatno izpostavljeni dejavnikom iz okolja (onesnažen zrak, delo v slabo prezračenih in vročih prostorih, na prostem,…).

Časovno daljša izpostavljenost soncu, lahko na telesu povzroči težave in posledično se pojavi pregretje telesa. Znaki, ki nakazujejo alarmantno stanje telesa so: kožni izpuščaji, vročinska izčrpanost, omedlevica, vročinski krči in ne nazadnje tudi vročinska kap.

TUDI LETOS PREŽIJO NA NAS KLOPI - MAJHNE ŽIVALI Z VELIKO NEVARNOSTJO

Za nami so meseci epidemije s koronavirusom. Epidemije, ki nam je povzročila nemalo težav in skrbi. Pa vendar lahko rečemo, da smo tokrat uspešno zajezili najhujše. Dejstvo je, da bo potrebno še veliko časa, da se bodo naša življenja vrnila na stare tire in, da bo koronavirus ostal v našem okolju tudi v bodoče. Ob tem pa smo malo pozabili na to, da so med nami še vedno prisotne bakterije in virusi, ki nam ob neprevidnosti, še kako krojijo naše zdravje.

Ena velika nevarnost, ki nam lahko za vedno spremeni življenje je tudi klop. Majhna komaj opazna žival, ki živi povsod ( v gozdu, na travnikih, v mestnih parkih, na vrtu,…). Običajno se zadržuje pri tleh do višine 1 metra. Klop nas zazna s čutili, zleze na naše telo in si poišče primerno mesto. Mesta, ki mu najbolj ustrezajo so: lasišče, ušesa, vrat, pazduha, roke, popek, dimlje, noge, kolena lahko pa se prisesa tudi kam drugam.

Slovenija je dežela z veliko pokritostjo gozdov in travnikov, kar jo posledično uvršča v sam vrh endemičnega območja, saj za klopni meningoencefalitis vsako leto zboli več deset, za lymsko borelioza pa več tisoč Slovencev. V zadnjih letih, pa se poleg omenjenih okužb, ki jih prenaša klop pojavlja še, sicer zelo redka okužba, imenovana humana granulocitna anaplazmoza.

OBVESTILO ZOBOZDRAVSTVENE SLUŽBE

Zobozdravniki pričnejo s ponedeljkom 18.05.2020 delati v svojih ambulantah, po veljavnem urniku. Pred obiskom zobozdravnika je nujna predhodna najava po telefonu ali elektronskem naslovu.   

AMBULANTA ZA RESPIRATORNE INFEKTE OTROK

Način obravnave otrok in šolarjev, ki imajo v ZD NM izbranega osebnega pediatra ali šolskega zdravnika:

V rednem delovnem času (ponedeljek – petek) predhodno obvezno pokličete svojega (ali nadomestnega) pediatra / šolskega zdravnika, ter se z njim posvetujete o potrebnih ukrepih – po potrebi vas bo usmeril v ambulanto, prejeli boste tudi točen termin pregleda.

Ponoči in med vikendi se v nujnih primerih obrnite na Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto.

Obvestilo za javnost

V Zdravstvenem domu Novo mesto nudimo organizirano psihološko pomoč, ki se izvaja preko kriznih telefonskih linij za potrebe prebivalcev. Od 08.00 do 14.00 je dostopna krizna linija na telefonski številki 031/734–779, od 14.00 do 20.00 pa je dostopna krizna linija na telefonski številki 030/333-653.

ODVZEMI BRISOV NA SARS CoV-2 v ZD Novo mesto

ODVZEMI BRISOV NA SARS CoV-2 v ZD Novo mesto

V ZD Novo mesto deluje dodatna vstopna točka za odvzeme brisov na SARS CoV-2. Obravnava poteka glede na potrebe pacientov, ambulantno (desno od glavnega vhoda) in na način »drive-in« (parkirišče pred glavnim vhodom ZD NM). 

Delovni čas:

ZA OTROKE: Delovniki med 07.00 in 12.00 uro – PREDHODNO OBVEZNO POKLIČITE IZBRANEGA ALI NADOMESTNEGA PEDIATRA, z njim se boste dogovorili o terminu obravnave.

ZA ODRASLE: Delovniki med 12.00 in 15.00 uro (naročanje pacientov od 8.00 dalje)

Pomembno je, da predhodno pokličete svojega izbranega osebnega zdravnika, ter se z njim posvetujete o potrebnih ukrepih – po potrebi vas bo naročil na odvzem. O točnem terminu odvzema vas naknadno obvestimo iz ambulante COVID (prosimo bodite dosegljivi).

Izjemoma (v primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika) lahko pokličite v ambulanto COVID na tel. 07/3916-873 (med 8.00 in 12.00 uro), kjer se boste dogovorili glede termina in načina obravnave.

V PRIMERU NUJNEGA STANJA IZVEN REDNEGA DELOVNEGA ČASA AMBULANTE se oglasite v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Novo mesto.

Samoplačniška testiranja ZA PODJETJA se izvajajo na osnovi predhodno izpolnjenega obrazca za odvzem brisa COVID 19 za podjetja, katerega posredujete na  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..