Pravi moški skrbi zase! Zato prisluhni telesu in poskrbi zase!

November. Mošt, mušice, vino in veselje. V zadnjih letih pa tudi poznan kot movember. Gre za mednarodno gibanje, katerega namen je ozaveščanje javnosti o zdravju in bolezni, ki prizadene moško populacijo, s poudarkom o raku prostate in testisov. Številni moški, si namreč v podporo obolelim, pustijo v tem mesecu rasti brke.

 Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških. Sledijo mu kožni rak, rak pljuč, debelega črevesja in danke, glave in vratu ter mod. Straši tudi podatek, da naj bi vsakega tretjega moškega v življenju čakal boj z eno najtežjih bolezni sodobnega časa – rakom.

Raziskave so pokazale, da so ženske veliko bolj odgovorne do svojega zdravja in se hitreje odločijo za obisk zdravnika. Moški pa so pri tem veliko počasnejši.  In ravno v ta namen, je slogan PRISLUHNI TELESU! POSKRBI ZASE! moškim namenjen, kot spodbuda, naj bodo pozorni na kakršne koli telesne spremembe, da ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika ter, da se v čim večji meri izogibajo slabim navadam. Prav tako je velik poziv k rednim obiskom programa SVIT, s katerim lahko močno   pripomoremo k zgodnejšem odkrivanju raka in večji možnosti preživetja.

In kakšen je pravi moški?

  • je telesno dejaven in uživa uravnoteženo prehrano,
  • se izogiba slabim navadam, med drugimi kajenju in prekomernemu pitju alkohola,
  • se odzove vabilom na presejalne teste,
  • je pozoren na telesne spremembe,
  • pravočasno obišče zdravnika.

Zato, dragi moški, potrebno se je zavedati, da z zgoraj naštetimi dejanji lahko preprečimo razvoj rakavih obolenj ali pa vsaj močno pripomoremo k boljšemu izidu bolezni in ozdravitvi. Ne nazadnje s  skrbjo za svoje zdravje skrbite tudi za srečo svojih bližnjih in to je vse kar šteje.

VIR: https://izogniseraku.si/

Mojca Kokove, dipl.m.s.
Zdravstveno vzgojni center
Zdravstveni dom Novo mesto