• Spoštovani! Za vse, ki prihajate v vaš Zdravstveni dom, želimo poskrbeti kot da ste naši najdražji, naši starši, otroci, prijatelji,...

  G0021006Zdravstveni dom Novo mesto je javni zavod, ki izvaja storitve primarnega zdravstvenega varstva in skrbi za nenehno širitev preventivne zdravstvene dejavnosti.

  Na spletnih straneh so zbrani podatki o delu in dejavnostih Zdravstvenega doma, vabljeni pa ste tudi z vašimi predlogi, da še izboljšamo nivo.

   

 • Skrbimo za svoje zdravje po najboljših močeh najprej sami. Ko pa nas boste potrebovali, vedite, da imate po zakonu naslednje pravice:
  1. do dostopa do zdravstvene oskrbe in zagotavljanja preventivnih storitev
  2. do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi
  3. do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev
  4. do primerne, kakovostne in varne zdravstvene oskrbe
  5. do spoštovanja vašega časa, obveščenosti in sodelovanja
  6. do samostojnega odločanja pri zdravljenju
  7. do upoštevanja vnaprej izražene volje
  8. do preprečevanja in lajšanja trpljenja
  9. do obravnave ter drugega mnenja
  10. do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo
  11. do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov
  12. do brezplačne pomoči pri uresničevanju vaših pravic
  13. do brezplačne pomoči pri uresničevanju pacientovih pravic
 • Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo zelo veseli vsake vaše pohvale, ki nam bo v vzpodbudo, kot tudi pritožbe, ki jo bomo skrbno obravnavali.

  Za enostavnejšo vložitev pisne zahteve lahko uporabite obrazec za pritožbo, na voljo pa je tudi

  REŠEVANJE USTNE PRITOŽBE?

  Ustno pritožbo rešujejo pristojne osebe vsak dan izven ordinacijskega časa (pol ure pred in pol ure po ordinacijskem času) oziroma vnaprej določenem času in sicer najprej vodja oddelka. V primeru, da pritožbe ni možno rešiti na mestu izvora se reševanje pritožbe nadaljuje po hierarhičnem nivoju (pomočnica direktorice za zdravstveno nego ali direktorica).

ZDRAVJE LEDVIC ZA VSE IN POVSOD

Kronična ledvična bolezen je nenalezljiva bolezen, ki trenutno bremeni 850 milijonov ljudi po celem svetu. Število obolelih iz leta v leto še narašča, zato je letošnji svetovni dan ledvic namenjen ozaveščanju o preventivnih ukrepih za preprečevanje nastanka in napredovanja ledvičnih bolezni. Skupaj si prizadevamo za dostopnost do zdravja ledvic za vse in povsod.

Najpogostejši dejavniki za nastanek ledvičnih bolezni so sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, nezdrava prehrana, strukturne nepravilnosti ledvic in sečil ter zdravila, ki škodijo ledvicam. Zato preventivni ukrepi vključujejo predvsem zdrav način življenja, skupaj s telesno dejavnostjo in zdravo prehrano, ter občasnim testiranjem krvne in urinske slike ljudi, ki so bolj ogroženi za nastanek ledvičnih bolezni.

 

Priporoča se zdrava in uravnotežena prehrana, kar pomeni pet manjših obrokov, enakomerno razporejenih čez dan. Vključevanje živil iz vseh prehranskih skupin, predvsem polnozrnati žitni izdelki; sveže, sezonsko, lokalno pridelano in raznoliko sadje in zelenjava; mleko in mlečni izdelki z manjšo vsebnostjo maščob; meso in mesni izdelki največ petkrat tedensko; hladno stiskana olja, oreščki v manjši količini. Na dan naj bi zaužili nekje 1,5 L tekočine, predvsem navadno vodo brez okusa in nesladkane čaje. Zdrav način življenja vključuje tudi redno gibanje vsaj pol ure dnevno, dovolj spanca ter opuščanje nezdravih razvad, kot so kajenje in pitje alkoholnih pijač.

Pri osebah z znano boleznijo ledvic je pomembna tudi dobra ureditev krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Kar poleg zdravega načina življenja, pomeni še redno spremljanje vrednosti ter dosledno jemanje zdravil, če so le-ta potrebna. Pri bolnikih pri katerih pa je kronična ledvična bolezen že napredovala je izjemno pomembno tudi zdravljenje sočasnih bolezni in zapletov.


Na vas je, da prevzamete odgovornost za svoje zdravje. Če je bolezen pri vas že prisotna svojo bolezen sprejmete s pozitivnim odnosom. Je že res, da ne moremo vedno vplivati na to kaj se nam bo zgodilo, lahko pa vedno sami vplivamo na to, kako bomo na določeno zadevo gledali. Kronična bolezen ne pomeni pasivne vdanosti in tudi ni dobro, da bi se kar tako vdali brez boja. Zelo pomembno je, da svojo bolezen dobro spoznate in v vsakdanjem življenju najdete pot, da se vpliv bolezni na kvaliteto življenja čim bolj zmanjša. Ustvarite nove rutine, razmišljajte inovativno in pozitivno na celotno zadevo, lahko se zgodi, da dosežete celo še boljšo kvaliteto življenja, kot pred boleznijo! Ne pozabite, s trdno voljo in ustrezno motivacijo je možno prav vse. Naj vam postane dragoceno tisto kar imate in kar zmorete ne tisto česar nimate.

Vanja Luzar, dipl. m. s.

Zdravstveno vzgojni center

Zdravstveni dom Novo mesto